HAKKIMIZDA

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MALİYE BÖLÜMÜ
 
KURULUŞ


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Maliye Bölümü kurulmuş olup, bölüm bünyesinde yeterli sayışa öğretim üyesi bulunmadığından dolayı lisans ve lisans üstü düzeyde henüz öğrenci alamamaktadır.
 
KAZANILAN YETERLİK


Program derslerinin (toplam 240 AKTS) tümünü başarı ile tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler Kamu Yönetimi alanında lisans diploması almaya hak kazanırlar.
 
YETERLİLİK DÜZEYİ
Lisans
 
ÖNCEKİ ÖĞRENMENİN TANINMASI

Önceki öğrenimlerde alınan dersin, içerik ve kredi olarak uyumlu olması durumunda, bölümde oluşturulan intibak komisyonunca önceki öğrenmenin tanınması ve öğrencinin daha önceki aldığı derslerden muaf tutulması mümkündür.  Ayrıca programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
 
KABUL VE KAYIT ŞARTLARI
Ülkemizde, üniversitelere giriş için YGS seçme sınavında başarılı olmak gereklidir. T.C. vatandaşları için Lisans programlarına giriş sadece bu sınavdan alınan puana bağlıdır. Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav sonuçlarına göre belli bir kontenjan çerçevesinden yabancı uyruklu öğrenci de kabul edilir.
Kayıt için gerekli belgeler; 
1 - Lise ve dengi okul diploması, 
2 - ÖSYM'ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi
Yerleştirme Koşulları aşağıdaki gibidir. (Henüz öğrenci alınmadığı için kontenjan ve taban ve tavan pulanlar belli değildir.
Bölüm Puan Türü Kontenjan Yerleşen Taban Puan Tavan Puan
Maliye  
TM-1

 
- - - -

 
 
YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI
 
Maliye alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
 
PROGRAM PROFİLİ
Maliye Bölümü; kamu sektöründe ve özel sektörde mali konulara ilişkin sorunlara, bilimsel yöntemlerle gerekli çözümleri geliştirecek elemanlar yetiştiren bir bölümdür. Bu bölümde, esas olarak maliye konusunda çalışacak insan gücünü yetiştirmek amaçlanmakla beraber; lisans ve lisansüstü programlarına devam eden öğrencilerin, çağdaş maliye bilimin gerektirdiği bilgileri edinmesi ve mezun olduktan sonra kendi istedikleri alanlarda çalışabilmeleri için ihtiyaç duyacakları altyapının oluşturulması da amaçlanmaktadır. Diğer yandan, bilginin üretimine katkı yapan, katılımcı, paylaşımcı, özgün değerlere sahip, çağdaş bir öğrenim ve çalışma kültürünün öğrenciye kazandırılması bölümümüzün başka bir hedefidir. Bu bağlamda,  öğrencilerimizin,  elde ettikleri eğitim, öğretim ve araştırma kalitesi ile bölgede ve ülke düzeyinde tercih edilen, ekip çalışmasını kendisine ilke edinmiş, bölgenin ve ülkenin sorunlarıyla ilgili ve onları çözmeye yönelmiş, ulusal ve evrensel değerlere saygılı bireyler haline gelmeleri öncelikli olarak amaçlanmaktadır. Bölümümüzden mezun olan öğrencilerin, kamu sektörünün tüm alanlarında olduğu gibi özel sektörde de başarı gösterecek bilgi, beceri ve motivasyona sahip olmaları ve bu bağlamda beşeri sermayelerini yaşam boyu öğrenme pratikleri aracılığıyla geliştirmeleri teşvik edilmektedir.
PROGRAM ÇIKTILARI
 
  1. Bütçe ve mali planlama, mali hukuk, mali iktisat ve maliye teorisi alanında kuramsal ve uygulamayla ilgili temel bilgileri edinir.
  2. Bütçe ve mali planlama, mali hukuk, mali iktisat ve maliye teorisi alanında edindiği bilgileri yaşam boyu geliştirecek öğrenme becerisini kazanır. 
  3. Bütçe ve mali planlama, mali hukuk, mali iktisat ve maliye teorisi alanında edindiği temel bilgileri alanla ilgili kurum ve kuruluşların problemlerini çözmede kullanır.
  4. Bütçe ve mali planlama ile mali hukuk, alanında öğrendiği kavramı ve yaklaşımları ulusal ve uluslararası boyutta yorumlar, karşılaştırmalı ve disiplinlerarası analiz yapar ve uygular.
  5. Maliye alanında ekip çalışması, açıklık, etik, etkinlik ve performans denetimi ilkelerini bilir ve uygular.
  6. Ekip üyesi olarak bireysel sorumluluk alır, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olur.
  7. Ulusal ve uluslararası düzeyde mali hukuk alanlarında kurumsal ve uygulamalı bilgiye ve donanıma sahip olur.
  8. Hukukun üstünlüğü ve evrenselliği, adalet, eşitlik, insan hakları ve yurttaşlık, kamu kaynaklarının etkin kullanımı konusunda yeterli bilince sahip olur.
  9. Maliye alanında iç ve dış paydaşlarla etkili iletişim kurar.
  10. Bir yabancı dili kullanarak bütçe ve mali planlama, mali hukuk, mali iktisat ve maliye teorisi alanındaki bilgileri izler ve meslektaşlarıyla iletişim kurar.
  11. Maliye alanının gerektirdiği düzeyde bilişim teknolojilerini kullanır ve e-devlet uygulamalarına katkıda bulunur.
 
MEZUNLARIN İSTİHDAM PROFİLLERİ

Bölüm mezunlarının hem kamu sektöründe hem de özel sektörde çok geniş bir çalışma alanı mevcuttur. Mezunlarımızın iş bulma imkanları genel olarak şöyle sıralanabilir: Sayıştay Denetçisi, İdari Yargı Hakimi, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Merkez Bankası, Kamu İktisadi Teşebbüsler, DPT başta olmak üzere, Bakanlıklar, Müsteşarlıklar, Genel Müdürlükler ve Üst Kurullarda KPSS A grubu kadrolar olarak; iç denetçi, vergi müfettişi, gelir uzmanı, kontrolör, denetmen, uzman kadrolarında ve yerel yönetimlerde müfettiş ve iç denetçi olarak çalışabilirler. Bunun yanında KPSS B grubundan yeterli puanları almaları durumunda tüm kamu kurumlarında memur olarak istihdam edilebilirler. Mezunlarımızın üniversitelerde akademik ve idari personel olarak çalışabilme durumları da mevcuttur. Mezunlarımız ayrıca serbest muhasebeci ve mali müşavirlik yapabilecekleri gibi başta bankacılık sektörü olmak üzere özel sektör kuruluşlarında da görev alabilirler.
 
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
 
DERS PLANI
Yürütülen program için bir dönemde 30 AKTS olacak şekilde dönem bazında verilen derslerin alınması gerekir.
 
SINAVLAR, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşmaktadır.
Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak bir ara sınav yapılır. Ara sınav değerlendirmesi, alınan puanın %40’ıdır. 
Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Yarıyıl Sonu sınav değerlendirmesi, alınan puanın %60’ıdır.
Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavına veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu tarafından mazeret sınav hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir.
Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Ara sınav ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, son başarı notu esas alınır.
Muafiyet Sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.
Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup da, başarısız tek dersi kalan öğrenciler, başarısız olduğu dersten tek ders sınavına girebilirler. Ayrıca mezun olabilmek için kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programındaki tüm derslerden başarılı oldukları halde, genel not ortalamaları 2,00’nin altında olması nedeni ile mezun olamayan öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmek üzere başarılı oldukları bir dersten bölüm başkanlığına dilekçe ile başvurmaları halinde ilgili kurul kararı ile tek ders sınavına girebilirler. Tek ders sınav hakkından bir kez yararlanılabilir.
Öğrencilere aldıkları her ders için, o dersi yürütmekle görevlendirilen öğretim elemanı tarafından, aşağıdaki harf notlarından biri yarıyıl başarı notu olarak verilir.
Puan  Karşılığı Yarıyıl/Yıl Sonu Başarı Notu Katsayı
90-100
85-89
80-84
75-79
70-74
65-69
60-64
50-59
49 ve altı
AA
BA
BB
CB
CC
DC
DD
FD
FF
4
3,5
3
2,5
2
1,5
1
0,5
0
Yukarıda belirtilen değerlendirmeler dışında kalan değerlendirmeler; TT-Devamsızlıktan kalınan ders, MM-Muaf tutulan ders, GG-Geçer, KK-Kalır, VV – Bırakılan Derstir. “TT”, derslerde ve/veya uygulama çalışmalarında devam şartını sağlayamamış öğrencilere verilmektedir. Yabancı Dil Hazırlık Programı Yeterlik Sınavında başarılı olan öğrenciler ortak zorunlu yabancı dil: (İngilizce, Almanca, Fransızca) derslerinden muaf tutulurlar ve “MM” ile değerlendirilirler. “GG”, Yabancı Dil Hazırlık Programı ve eğitim-öğretim programında yer alan staj çalışmalarında başarılı olan öğrencilere verilir. “KK”, Yabancı Dil Hazırlık Programı ve eğitim-öğretim programında yer alan staj çalışmalarında başarısız olan öğrencilere verilir. “VV”, eğitim-öğretim programından kaldırılan veya yerine başka bir ders konulmayan ve başarılma zorunluluğu kalmayan dersler için bölüm başkanlığının önerisi, ilgili yönetim kurulunun kararı ile verilmektedir.
 
MEZUNİYET ŞARTLARI

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve gerekmektedir.
 
ÇALIŞMA ŞEKLİ
Tam Zamanlı 
 
BÖLÜM OLANAKLARI

Bölümümüzün akademik kadrosunda hali hazırda mali hukuk anabilim dalında 1 yardımcı doçent öğretim üyesi bulunmaktadır. Dersliklerimizde projeksiyon sistemi, öğrencilerimizin yararlanabileceği 1 adet bilgisayar laboratuvarı ve çok sayıda yazıcı ve tarayıcı ile beraber kesintisiz internet hizmeti bulunmaktadır. Ayrıca kütüphane bünyesinde 50 bilgisayarla, 24 saat internet erişimine sahip ve lisans ve lisansüstü öğrencilere hizmet veren araştırma ortamı bulunmaktadır. Öğrenciler kendi alanları ile ilgili veri tabanları sayesinde 24 saat sınırsız araştırma yapma imkânına sahiptirler. Ayrıca kütüphanede öğrencilerin taşınabilir bilgisayarları ile yararlanabilecekleri 120 adet internet erişim noktası oluşturulmuştur.
 
NOT: Bölümümüzde yeterli sayıda öğretim üyesi bulunmadığı için bölümümüz lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenci almamaktadır.